Posebni kuhinjski elementi

V vsaki kuhinji je izkoristek prostora en izmed najpomembnejših elementov. Kar pa ne pomeni, da moramo na račun izkoristka in funkcionalnosti žrtvovati design. V kolikor izberemo kuhinjo narejeno po meri, lahko v načrtovanju upoštevamo posebne kuhinjske elemente, ki so očem skriti vendar še kako pomembni pri izkoristku prostora.

Kotne omare

kotni element

Kaj postaviti v kot kuhinje je vedno glavno vprašanje saj je možnosti res veliko. V kolikor v kotu ne želite kuhališča ali kuhinjskega korita vas čaka pomembna odločitev. Kot najlažje izkoristimo z omaro s polico. Prednost take omare je zagotovo cenovni vidik in izkoriščenost kota. Velika slabost pa je dostopnost do stvari čisto v kotu omare. To lahko rešimo z uporabo različnih kotnih sistemov. Najbolj pogosto v naše kuhinje po meri vgradimo kotni element ledvičko, ki se preprosto izvleče in  nam omogoči lažji dostop. Na podoben način deluje tudi kotni sistem waricorner, le da je razlika v obliki samega izvlečnega elementa. V kolikor ne bi želeli imeti izvlečnega elementa, je za lažji dostop do stvari v kotu primerna tudi vgraditev vrtljivega elementa. Tega preprosto obrnemo in vzamemo kar takrat potrebujemo.

Notranji predali

Trendi so nas pripeljali do čistih linij v kuhinji. To lahko ustvarimo tudi z uporabo notranjih predalov, ki so skriti za vrati kuhinjskega elementa. S tem dosežemo eno linijo v kuhinjskem bloku. Kar nadoknadimo v izgledu kuhinje pa z uporabo notranjih predalov včasih zgubimo na funkcionalnosti.

Dvižni elementi

Dvižni element

Pomemben del kuhinje so zagotovo zgornje viseče omare. Trend, ki nam sledi je, da se zgornje omare postavi v dva nivoja. Nižje omare so manj globoke in višje bolj. S tem kuhinji dodamo razgibanost ter seveda še več prostora za shranjevanje. Kaj pa samo odpiranje? Zgornje kuhinjske omare imajo lahko krilna vrata lahko pa jim vgradimo dvižni sistem. Poznamo več različnih vrst dvižnih sistemov. Pri nas uporabljamo visoko kakovostne Blumove dvižne mehanizme Aventos. Med sabo pa se razlikujejo po načinu odpiranja.

Shramba

Pomemben del kuhinje je seveda tudi shramba. Poznamo več različnih vrst, od visoke izvlečne kolone, do izvlečnih košar za shranjevanje začimb. Shrambo pa lahko preprosto nadomestijo kar notranji predali. Več o različnih vrstah shramb pa si lahko preberete tukaj: Kam s shrambo

Ko boste načrtovali kuhinjo se ne osredotočite zgolj na estetski vidik ali zgolj na funkcionalnost kuhinje. Združite oboje ter z uporabo različnih rešitev načrtujte kuhinjo vaših sanj.