Ker je kuhinja prostor kjer preživimo največ časa je pomembno, da jo opremimo z mislijo na to kaj bomo kje shranjevali. Saj dostikrat v mislih na čiste linije pozabimo na funkcionalno razporejen prostor. 

Pa začnimo…

Najprej, kar je potrebno umestiti v kuhinjo so gospodinjski aparati. Ti so večji in zavzamejo kar nekaj prostora v naši kuhinji. Odločiti se moramo ali bomo vodo in elektriko prestavljali, kar nam omogoča več svobode pri načrtovanju, ali pa ostane tam kjer je. Ob rob kuhinje postavimo hladilnik in ostale visoke elemente. Nato sledijo kuhalna plošča in pečica, ki sta v neposredni bližini. Sledi še postavitev korita in pomivalnega stroja, ki po navadi stojita drug ob drugem. Pomembno je, da vtičnica za pomivalni stroj ni za samim strojem. Omarica za korito pa nam po navadi služi še za prostor za koš za smeti zato svetujemo, da se tu namesto enokrilnih vrat namesti predalnik. Tako bo omogočen lažji dostop do smeti.

Nato sledi postavitev predalnikov in omar. Ob ali pod kuhalno ploščo umestimo predalnik za shranjevanje pribora in kuhinjskih zajemalk,… Sami radi ob omaro s kuhinjsko ploščo umestimo še izvlečno podpultno košaro za shranjevanje olja, kisa ipd. Zraven umestite še prostor za posode. Najlažji dostop vam omogočajo predalniki. Seveda lahko posodo shranimo tudi v omaro z vrati, vendar je dostop težji. Takrat je najboljše, da zadaj umestite posodo, ki je ne uporabljate prav

 

 pogosto. Če imate kotno kuhinjo je odlična rešitev umestitev kotnega sistema. V poplavi kotnih sistemov vam svetujemo uporabo ledvičke, ki omogoča lahek izvlek in izkoriščeno celotno omaro. Potrebujemo še shrambo, ki je lahko umeščena v visoki omari, kot izvlečna kolona, notranji predali ali omara s policami. V kolikor nimate prostora za visoko omaro, je najboljše, da si prostor naredite v nizki omari s policami ali predali.

Potrebujemo še kaj?…

Potrebujemo še zgornje omare v kuhinji. Seveda v kolikor imate kuhinjo veliko lahko le te tudi izpustite. V zgornje omare po navadi shranjujemo kozarce in krožnike. Nad kuhalno ploščo umestimo napo. V kolikor se odločite za vgradno napo vam v omari ostane še prostor za shranjevanje začimb.

Seveda pa je najpomembneje, da se kuhinja čim bolj prilagodi vašemu prostoru. Ko imamo določeno kaj v kuhinji potrebujemo je tudi postavitev elementov olajšana. Nato sledi izbira materialov, načina odpiranja in detajlov kuhinje.

Upamo, da smo vam vsaj malo olajšali pot do vaše kuhinje po meri.