Ko je hiše zgrajena in pohištvo postavljeno je čas za dekoracijo. V dom moramo vnesti tako osebne predmete kot tudi unikatne in drugačne.

Od slik in umetnin do čudovitih rastlin…

Za dekoracijo pa lahko uporabimo tudi sobne rastline. Že ena sama rastlina poživi prostor, je najlepša in najcenejša dekoracija. Vendar sobne rastline niso samo za okras. Pravilno izbrane nam bodo ne le poživile dom ampak tudi prečistile zrak, znižale raven stresa in ustvarile prijetno atmosfero. Delujejo sproščujoče in blagodejno vplivajo na naše razpoloženje, podnevi pa z izločanjem kisika in vodnih hlapov izboljšujejo zrak v zaprtih prostorih.

Prava rastlina v pravi prostor…

Pri izbiri rastlin moramo paziti, da izberemo pravo rastlino za naš prostor. Namreč vsaka rastlina ne bo uspevala v vsakem prostoru. 3 pomembni dejavniki, ki bodo vplivali na uspevanje rastlin so:

  • svetloba,
  • toplota in
  • vlaga.

Predsoba

Vhod v dom je ogledalo hiše. Ker tam po navadi ni veliko naravne svetlobe, je za rastline večinoma to zelo neprimeren prostor. V njej lahko uspevajo nekatere nezahtevne rastline; npr. navadni bršljan, sobna ciklama, narcise, jeglič, različne marante.

Dnevna soba

Dnevne sobe so večinoma zelo prostorne, zato je v njih dovolj prostora za velike rastline. V teh prostorih je prijetno toplo in je dovolj naravne svetlobe. Ker se dnevna soba velikokrat povezuje s kuhinjo moramo rastline v dnevni sobi kombinirati z rastlinami v kuhinji.

Za vzgajanje rastlin v dnevnem prostoru so primerne skoraj vse vrste sobnih rastlin, še najbolj pridejo v veljavo rastline z okrasnimi zelenimi listi.

Kuhinja

Prostor kjer preživimo največ časa je zagotovo kuhinja. Kuhinja je zelišča kuhinjaidealno rastišče za številne rastline saj je v njej je namreč zaradi pare zrak dovolj vlažen in po navadi je ta del stanovanja najbolj topel. Moramo pa izbrati trpežne rastline, ki dobro prenašajo temperaturna nihanja; npr. bršljan in mavrina. Zelišča z nežnimi listi večinoma ne bodo dobro uspevala, bodo pa uspevali bazilika, peteršilj, žajbelj, timijan in rožmarin. Pozitivna stvar gojenja zelišč je, da jih lahko hitro pojeste, ko vidite, da ne uspevajo več.

Kopalnica

Kljub velikim nihanjem temperature in vlažnosti zraka je lahko kopalnica idealne prostor za gojenje sobnih rastlin, ki potrebujejo toplo in vlažno okolje npr. luskasta praprot, sobna ostrica, maranta, orhideja. Še vedno pa moramo poskrbeti, da ima rastlina na voljo dovolj svetlobe.

Spalnica

Praviloma vladajo v spalnici dobre svetlobne razmere za rast rastlin. Ta prostor je večinoma manj ogrevan kot drugi deli stanovanja sami pa v spalnici ne preživimo veliko časa. V spalnico postavimo rastline, ki ne potrebujejo veliko nege. Orhideja poskrbi za romantično vzdušje v spalnici in ne potrebuje posebne nege. Prav tako je prostor za manjša drevesa, ki jim ustrezajo polsenčne razmere npr. begonija, mnogocvetni jasmin, benjaminovec, zlatoplodna palma.


Katera je pa vaša najljubša rastlina?