Tudi če ne marate kuhati ali čistiti vam bo pravilno načrtovanje kuhinje ta opravila naredilo bolj znosna in hitrejša. Za vse tiste, ki pa že zdaj obožujete kuhanje vam garantiramo, da nove kuhinje po meri nikoli ne boste želeli zapustiti. Vsaka kuhinja je narejena iz enakih osnovnih elementov, kar pa razlikuje vašo kuhinjo od drugih, je njen dizajn. Preberite si 5 nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri in načrtovanju nove kuhinje.

Delovni triangel

Ni potrebno, da ste oblikovalec ali mizar, da poznate osnove načrtovanja kuhinje. Vsaka kuhinja je sestavljena iz 3 glavnih področij, ki jih imenujemo delovni triangel. Hladilnika, kuhalne površine, sem prištevamo pečico in štedilnik ter iz pralnega področja, kamor prištevamo kuhinjsko korito. Pri začetnem načrtovanju ni pomembna njihova znamka ampak postavitev v kuhinji. Ta tri področja ne smejo biti postavljena predaleč narazen, saj morajo biti priročna za kuharja. Prav tako pa ne smejo biti preblizu saj mora biti omogočena nemotena uporaba le teh. Odpiranje in zapiranje gospodinjskih aparatov pa ne sme motiti kuharja pri delu in uživanju v svoji novi kuhinji po meri. Prav tako pa moramo pri načrtovanju kuhinje po meri upoštevati lesni del kuhinje, torej omarice.

Povezava med kuhinjskim koritom, smetmi in pomivalnim strojem

Kuhinjsko korito, smeti in pomivalni stroj ne smejo biti postavljeni zelo narazen. Zakaj? Preprosto. Premislite kako zgleda vaše nedeljsko domače kosilo. Skuhate, pojeste in kaj naredite zatem? Po jedi večina ljudi najprej očisti krožnike in ostanke odvrže v smeti. Nato krožnik speremo in položimo v pomivalni stroj.

Prostor za druženje naj bo ločen od delovnega triangla

Ljudje uživamo v druženju in zelo radi gostimo vendar če kuhinje ne boste zasnovali pravilno, se vaši gosti ne bodo popolnoma sprostili. Prostor za druženje, odlaganje prigrizkov in aperitivov mora biti ločen od delovnega triangla. To gostom omogoči, da uživajo v pijači in hkrati ne motijo kuharja. Hkrati pa mora imeti prostor za druženje pogled na delovni triangel.

Hladilnik imejte blizu shrambe

Hladilnik imejte blizu shrambe. Prav tako pa imejte blizu prostor za odlaganje stvari, torej prazno površino pulta. To je pomembno predvsem za tistega, ki nakupuje hrano saj mu bo s tem olajšano zlaganje hrane in pijače v hladilnik oziroma shrambo.

Sledite svojim željam

Najpomembnejši element načrtovanja kuhinje po meri pa je definitivno upoštevanje svojih želja in vizije. Kuhinji dodajte svoj čar z uporabo različnih barv, ozadij ali novih načinov odpiranja omaric. Tako boste uživali v svoji novi kuhinji po meri in v njej pripravili še boljše specialitete.